Warzywa niskowęglowodanowe
fot. Pixabay.com

Warzywa są dla nas nieocenionym źródłem witamin i minerałów i prawda jest taka, że powinny znaleźć się na naszym talerzu nawet pięć razy dziennie. Na pewno nam to nie zaszkodzi, a pomoże trwać w dobrym zdrowiu i dobrej kondycji. Warzywa mają niską zawartość węglowodanów, będą więc też doskonałą podstawą diety dla każdego, kto zmaga się z cukrzycą lub insulinoopornością.

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/warzywa-niskoweglowodanowe/

Najważniejsze warzywa niskowęglowodanowe

Warto wiedzieć, które warzywa zawierają najmniej węglowodanów i jeszcze dziś włączyć je do swojej diety. Wśród takich warzyw na pierwszym miejscu wymienić możemy paprykę. To bardzo pożywne warzywo, pełne przeciwutleniaczy i likopenu, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i chronią przed działaniem wolnych rodników. Ponadto papryka jest również bardzo bogata w błonnik, a jej 150 gramów zawiera zaledwie 9 gramów węglowodanów.

Podobnie należące do grupy superfoods brokuły są warzywem, którym naukowcy przypisują wiele istotnych znaczeń dla naszego organizmu. Brokuły mają nawet moc zmniejszania insulinooporności u osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2. Mogą również chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów. Diabetycy nie powinni również stronić od szparagów. Właśnie zaczyna się na nie sezon, warto więc z tego skorzystać i serwować szparagi na obiad jak najczęściej. Szparagi również chronią przed nowotworami, a nawet wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu.

Inne warzywa niskowęglowodanowe

Wśród innych warzyw niskowęglowodanowych, na jakie warto zwrócić uwagę i włączyć je do diety, można wymienić cukinię. 124 gramy cukinii to zaledwie 4 gramy węglowodanów, z czego 1 gram stanowi błonnik. Nie trudno również w tej grupie nie wspomnieć o awokado, które ma wiele cennych właściwości i również zawiera niewielką ilość węglowodanów. Natomiast ma dużo błonnika, kwasów oleinowych, witaminę C, kwas foliowy, potas. Warto więc skorzystać z jego dobroczynnych walorów i jak najczęściej uzupełniać nim dietę. Awokado przepysznie smakuje, a do tego może stanowić dobry dodatek do wielu potraw. Wśród roślin strączkowych osoby zmagające się z cukrzycą powinny zwrócić uwagę na fasolę oraz soczewicę. One mają najmniej węglowodanów w tej grupie. Są one również bogate w chlorofil i karotenoidy, które chronią przed nowotworami i wpływają na pracę mózgu.

Zobacz też: http://www.diamondchand.pl/ciekawe-pomysly-na-lunchboxy/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here