orkisz

Wiele się o nim ostatnio mówi, ale jakie tak naprawdę ma właściwości? Ziarno orkiszu – coraz częściej króluje w naszych domach i z powodzeniem zastępuję tradycyjną mąkę pszenną. Nie wszystkie produkty zwane eko są jednak tak dobre, jak jest to przedstawiane. Czy orkisz jest zdrowy i warto wprowadzić go do naszej kuchni?

Wiele się o nim ostatnio mówi, ale jakie tak naprawdę ma właściwości? Ziarno orkiszu – coraz częściej króluje w naszych domach i z powodzeniem zastępuję tradycyjną mąkę pszenną. Nie wszystkie produkty zwane eko są jednak tak dobre, jak jest to przedstawiane. Czy orkisz jest zdrowy i warto wprowadzić go do naszej kuchni?

Krótka historia jak ziarno orkiszu wyparła pszenica

Ziarno orkiszu zwane popularnie szpelcem było uprawiane od pierwszy wieków. Pierwsze wzmianki na jego temat świadczą o tym, że uprawy były zlokalizowane w rejonach Morza Czarnego i stamtąd rozprzestrzeniły się na tereny Europy. Ta zdrowsza odmiana pszenicy zaczęła jednak być przez nią wypierana w XX wieku. Okazało się, że ziarno orkiszu wymaga o wiele więcej pracy w pozyskaniu. Pszenica była nie tylko szybsza, ale także mniej wymagająca. Mąka orkiszowa została więc zastąpiona tą pszenną i dopiero niedawno z powrotem zagościła na sklepowych półkach i w naszych kuchniach.

Życie w stylu eko

Moda na zdrowe odżywianie cieszy się znaczącym rozkwitem w ostatnich latach. Coraz większą popularnością cieszą się produkty pochodzenia naturalnego oraz życie zgodnie z zero waste. Coraz większą wagę przykładamy do tego co ląduje na naszych talerzach, a jeśli chodzi o kwestie związane z chemią domową czy kosmetykami, także na to jaki jest tego wpływ na środowisko. W kwestii jedzenia patrzymy nie tylko na sam proces pozyskania, ale także na wartości odżywcze. Jeśli chodzi o ziarno orkiszu, tu istotną kwestią jest fakt, że jest to zboże nie modyfikowane genetycznie.

Zdrowsze alternatywy znanych składników

Wiele osób zastanawia się czy orkisz jest zdrowy, czy to tylko moda na zdrowe jedzenie wylansowała ten trend. Z pewnością sam fakt, że mąka orkiszowa zawiera więcej błonnika oraz białka już sprawia, że jest produktem o wysoko odżywczych wartościach. Ziarna pszenicy występują w wielu produktach, które jemy, warto więc zamienić je na lepsze składniki. W piekarniach znajdziemy wiele wypieków z mąki orkiszowej, a w sklepach ze zdrową żywnością możemy ją zakupić. Rosnąca popularność na zdrowe odżywianie sprawiła także, że ceny tych produktów stały się bardziej przystępne. Poza sklepami ze zdrową żywnością, mąka orkiszowa to produkt, który kupimy w większych marketach.

Wartości odżywcze – czy warto jeść orkisz?

Poza wymienionym wcześniej bogatym źródłem białka i błonnika, orkisz jest także świetnym regulatorem układu trawienia. Błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza organizm ze złogów oraz zapewnia uczucie sytości. Mąka orkiszowa sprawi, że będziemy się czuli szybciej, niż jedząc to samo przygotowane na bazie mąki pszennej. Poza tym ziarna orkiszu działają dobrze na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają poziom cukru we krwi.

Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami zdrowego stylu życia i odżywiania warto wprowadzić produkty takie jak mąka orkiszowa do codziennej diety. Z pewnością zrobimy coś dobrego dla naszego organizmu, który odwdzięczy nam się lepszym samopoczuciem i lepszą kondycją zdrowotną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here