Przysmaki z Japonii cieszą się obecnie ogromną popularnością w Polsce, a restauracje z sushi pojawiają się jak grzyby po deszczu. Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni to jednak nie tylko sushi i ryby. Przed wizytą w japońskiej restauracji, podróżą do Japonii lub próbą przygotowania orientalnych specjałów w domu warto zapoznać się z podstawowymi potrawami oraz produktami kuchni Dalekiego Wschodu.
Sushi niejedno ma oblicze
Polacy zdecydowanie pokochali to proste, ale bardzo smaczne i zdrowe danie kuchni japońskiej. Niewielka porcja ryżu zawinięta w algi z farszem z surowej ryby, owoców morza lub warzyw, maczana w sosie sojowym lub pikantnym chrzanie wasabi to solidna dawka białka, kwasu foliowego, minerałów oraz ważnych dla skóry i młodego wyglądu witamin A, C i E.
Sushi może przypaść do gustu zwłaszcza osobom na diecie, które nie chcą jednak rezygnować z rozpieszczania swojego podniebienia. Najpopularniejsze danie Japonii wyróżnia się dużą ilością błonnika, dzięki czemu daje uczucie sytości, a także reguluje poziom cholesterolu i ogranicza wchłanianie cukrów oraz tłuszczów.
Ramen dla fanów zup
Zupy zajmują ważne miejsce w japońskiej kuchni, a ramen jest prawdopodobnie najbardziej znaną potrawą w tej kategorii. Wielu Polaków z przyjemnością zajada się pożywną zupą podczas wizyty w restauracji inspirowanej kulturą Japonii. Podstawą ramen jest rosół i makaron. Dobór dodatków jest całkowicie dowolny i można zdecydować się m.in. na jajko, mięso, ryby, grzyby, kiełki fasoli czy też sos sojowy.
Ramen jest uznawane w Japonii za danie typu fast-food i warto uważać na częstotliwość i ilość spożywanej zupy. Jedna porcja może dostarczyć ponad 500 kcal, na dodatek zupa nie ma zbyt cennych wartości odżywczych i jest bogata w węglowodany oraz sód. Ramen jest jednak zdecydowanie zdrowszy niż wysoko przetworzona żywność i doskonale sprawdzi się podczas chłodnych dni jako sycące, rozgrzewające danie.
Ryby i owoce morza dla długiego życia
Kuchnia japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie ze względu na spożywane w dużych ilościach ryby i owoce morza. To właśnie dzięki nim Japończycy żyją długo i do końca swych dni cieszą się zdrowiem, choć z całą pewnością pomagają im w tym również regularne ćwiczenia oraz spożywanie lekkich posiłków w niewielkich porcjach.
Jak Japończycy przyrządzają dania z rybami i owocami morza? Sporą popularnością cieszy się tempura, czyli kawałki krewetek, kalmarów, warzyw czy też filetów rybnych smażone w specjalnej panierce. Japońska kuchnia jest również bardzo zdrowa, ponieważ mięso ryb i owoców morza spożywa się na surowo np. w postaci popularnej potrawy sashimi, czyli kawałków ryb i owoców morza ułożonych na talerzu, podawanych często z ryżem oraz wasabi lub sosem sojowym.
Najważniejsze sosy Japonii
Ważnym elementem japońskiej kuchni są sosy, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. Pieczone oraz grillowane mięso często podaje się z sosem teriyaki, natomiast różne odmiany sosu sojowego świetnie sprawdzają się w przypadku ramen, sushi czy też sashimi. Podczas wizyty w japońskiej restauracji można się naprawdę zdziwić, gdy obok miski z zupą pojawi się pojemniczek z sosem!