dieta

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele sztucznych, szkodliwych składników znajduje się w spożywanej na co dzień żywności. Może właśnie dlatego żywność ekologiczna, pozbawiona takich dodatków nadal nie cieszy się dużą popularnością – a powinna! Czego należy unikać? Co mogą zawierać przetwory owocowe? Na te pytania odpowiadamy w niniejszym artykule.

Przetwory owocowe…bez owoców?

Przetwory owocowe to produkty, po które chętnie sięgamy w sklepach. Wykorzystujemy je na kanapkę, do naleśników, deserów, a czasem jemy prosto ze słoiczka. Wybierając produkty nieekologiczne możemy się jednak spotkać z sytuacją, w której owocowy dżem nie będzie zawierał ani grama owoców. Czy to możliwe? Tak. W takich produktach zamiast owoców znajdziemy sztuczne wsady owocowe, czyli kombinację cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwnika oraz aromatu, imitującego dany owoc. W efekcie wydaje nam się, że czujemy zapach truskawki, a tak naprawdę jemy czystą chemię.

Szkodliwe barwniki „E”

Na szczęście coraz więcej osób czyta etykiety produktów i wie, że oznaczenie „E” wraz z określonym numerem porządkowym, może oznaczać szkodliwe dla naszego zdrowia składniki. Co może nam najbardziej zaszkodzić? Jakie sztuczności posiadają nieekologiczne przetwory owocowe? Między innymi należałoby wskazać tartrazynę, występującą nie tylko w dżemach, ale również napojach w proszku, sztucznych miodach oraz galaretkach. Popularna jest też żółcień chinolinowa, którą znajdziemy w galaretkach do ciast, napojach gazowanych i cukierkach na kaszel. Należy również unikać żółci pomarańczowej, znajdującej się w gumach do żucia, żelach oraz marmoladach.

Co mogą powodować chemiczne składniki w żywności?

Sztuczne, chemiczne składniki żywności to gwarancja chorób i innych, uciążliwych dolegliwości. Mogą one oddziaływać na wszelkie części naszego organizmu. Osoby często spożywające takie produkty, narażone są na reakcje alergiczne, depresję, nadpobudliwość, nowotwory (szczególnie wątroby), dekoncentrację i wiele więcej. Warto więc zmienić swój sposób myślenia na temat żywności i postawić na produkty ekologiczne. Na pewno zdrowe przetwory owocowe od zaufanego, godnego polecenia producenta, nie zrobią nam krzywdy.

Gdzie kupić zdrowe przetwory owocowe?

Gdzie zatem szukać takich zdrowych przetworów owocowych? Można je znaleźć w niektórych sklepach stacjonarnych. Najszersza oferta dostępna jest jednak w Internecie. Tam znajdziemy zarówno klasyczne przetwory owocowe z truskawek, jeżyn, jagód, jabłek, moreli, brzoskwiń, jak i te mniej standardowe, mieszane z różnymi przyprawami i dodatkami, w tym imbirem, goździkami i tak dalej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here