Jednym z najczęstszych tematów rozmów o dietach i szkodliwych substancjach oraz składnikach, które mogą działać różnie na funkcjonowanie naszego organizmu jest gluten. Jest to białko pochodzenia roślinnego, które znaleźć możemy w niektórych zbożach. Zawierają go między innymi żyto, pszenica, owies oraz jęczmień. A co za tym idzie każdy produkt, który został wyprodukowany z użyciem owych zbóż zawiera to białko. Gluten jest silnym alergenem, który odpowiedzialny jest często za celiakię czy inne choroby u dzieci. Gluten przez pewien czas był odradzany dla małych dzieci, a zwłaszcza dla niemowlaków, a możliwe jego jedzenie było dopiero w okresie 10 miesiąca życia. Jeśli dziecko posiadało jakąś alergię pokarmową mogło to być nawet po okresie kilkunastu miesięcy życia. Aktualnie wiele dietetyków i ekspertów zaleca, by również niemowlaki zaznajamiały się z glutenem. Dawkowanie glutenu małym dzieciom w okresie niemowlęcym zależy od tego, w jaki sposób są one karmione. Istnieją różnice, jeśli chodzi o podawanie glutenu przy karmieniu piersią lub przy karmieniu dziecka mlekiem modyfikowanym. Ważne jednak, by te ilości były naprawdę niewielkie, by małe dziecko mogło krok po kroku poznawać gluten i móc się do niego przyzwyczaić. Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka?
Eksperci radzą, by dziecko karmione piersią poznało gluten dopiero około piątego miesiąca życia. Można to zrobić poprzez urozmaicenie jadłospisu dziecka na przykład kaszką glutenową dodaną do innych posiłków na przykład do jarzyn czy zupy. Gdy dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym zalecane jest, by gluten dodać w okolicach 7 lub 6 miesiąca życia. Kaszkę glutenową można dodawać do mleka lub przetartych warzyw. Występowanie zbóż w diecie małego dziecka jest bardzo kluczowe dla jego prawidłowego rozwoju. Urozmaicenie posiłków produkty zbożowe stanowi bardzo ważny proces i musi przebiegać stopniowo. Posiłki takie dostarczają niezbędnych składników odżywczych oraz pokrywają zapotrzebowanie na węglowodany w miarę dorastania dziecka. Im większe dziecko, tym ma większe zapotrzebowanie kaloryczne, a co za tym idzie potrzebuje więcej energii. Posiłki, które posiadają w swoim składzie zboża, a co za tym idzie gluten, dostarczają więcej kalorii i w rezultacie zaspokajają głód na dłużej. Zboża różnią się od siebie głównie smakiem oraz składnikami odżywczymi i właściwościami. Aktualnie uważa się, że nie ma znaczenia, jaki rodzaj zbóż podajemy dziecku, ponieważ nie wpływa ona na prawdopodobieństwo zachorowania na celiakię czy inne choroby z tym związane. Zastanawiając się nad wyborem produktów, które mają w swoim składzie zboża warto wybierać te, które mają niski poziom przetworzenia lub są całkowicie nieprzetworzone, gdyż tylko w takim wypadku produkt posiada więcej składników odżywczych i mineralnych, więc może jeszcze bardziej pozytywnie wpływać na rozwój dziecka. Wprowadzanie do diety niemowlaka produktów z glutenem, powinno odbywać się stopniowo, dzięki czemu dziecko będzie miało czas na jego stopniowe przyswajanie.