Planowanie zakupów w duchu „less waste”

0
137

Powtarzające się czynności i zachowania bardzo szybko stają się naszymi nawykami, na które przestajemy zwracać uwagę. Niestety nie wszystko, co robimy regularnie jest godne naśladowania. Dotyczy to głównie braku lub nieumiejętnie przygotowanej listy na zakupy spożywcze i jakiegokolwiek planu przygotowywania potraw. To wszystko skutkuje ogromnymi i niepotrzebnymi zakupami oraz nadmiernym marnowaniem żywności. Co warto zrobić, żeby te złe nawyki przekuć w coś znacznie lepszego?

Przygotowanie listy zakupów dla całej rodziny

Pierwszym bardzo ważnym i niosącym za sobą duże zmiany działaniem jest przygotowywanie list zakupów. Spontaniczne zakupy, zwłaszcza te spożywcze to nienajlepszy pomysł – jesteśmy wtedy narażeni na długie spacery po sklepowych alejkach i kupowanie rzeczy “na zapas”, których często nie wykorzystamy przed upływem terminu ważności.

Opracowanie konkretnej listy zakupów pomoże nam włożyć do koszyka tylko to, czego faktycznie potrzebujemy, ale też ochroni nas przed codziennymi mniejszymi zakupami. Robiąc małe zakupy kilka razy w tygodniu w osiedlowym sklepie, również jesteśmy bardziej podatni na dokładanie do koszyka kilku niepotrzebnych rzeczy, licząc na to, że w najbliższych dniach do czegoś je wykorzystamy.

Co więcej, takie listy zakupów oszczędzą także nasz czas – wystarczy raz w tygodniu udać się na dłuższe zakupy, żeby bez stresu i problemów przygotować pyszne jedzenie na kilka kolejnych dni dla całej rodziny, a pozostały czas przeznaczyć dla siebie i pozostałych domowników. 

“Less waste” w planowaniu posiłków

Systematyczne przygotowywanie listy zakupów to duży krok do zmiany dotychczasowych nawyków. Ale razem z nim warto wprowadzić także plan przygotowywania potraw na kolejne dni. Dzięki temu nie trzeba będzie codziennie stać przy kuchni i zastanawiać się co przygotować dziś na obiad czy kolację.

Jednorazowe przygotowanie kilku dań lub bazy do nich to idealna opcja dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, ale jednocześnie chcą też mieć czas dla siebie i najbliższych. W planowaniu posiłków najlepszymi pomocnikami są oczywiście przepisy, które warto mieć pod ręką.

Możemy je znaleźć nie tylko w książkach kucharskich czy na blogach kulinarnych, ale również na stronach sklepów, w których robimy zakupy (np. na stronie kaufland.pl znajduje się sekcja z przepisami). Przygotowanie dań z konkretnych przepisów pomoże nam oszacować ilość niezbędnych produktów – wtedy kupimy i faktycznie wykorzystamy dokładnie to, co planowaliśmy, nie martwiąc się o to, że coś się zmarnuje.

Te dwa kroki, które idealnie wpisują się w popularny obecnie nurt “less waste” pomogą nam zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe, ale też świadomie zadbać o ekologię. Zatem te proste dwie zmiany przyniosą także dwie bardzo znaczące korzyści dla nas i naszego otoczenia! 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here