Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Jesienią jesteśmy zwykle bardziej narażeni na infekcje i przeziębienia. Warto wtenczas podjąć działania zapobiegawcze, aby nie dopuścić do rozwoju choroby. Na odporność wpływa kilka czynników, wśród których kluczowe znaczenie ma dobrze zbilansowana dieta bogata w zdrowe tłuszcze roślinne. Znajdują się one w wielu olejach zimnotłoczonych, z których najcenniejsze właściwości posiadają:
- olej lniany
- olej z czarnuszki
- olej konopny
Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3. Ich odpowiednia ilość jest niezbędna dla ludzkiego organizmu. Chronią one nas bowiem przed chorobami serca i układu krążenia, pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspierają trawienie i przemianę materii, regulują także gospodarkę hormonalną. Olej lniany zawiera silne przeciwutleniacze, które wykazują właściwości antynowotworowe. Jest także bogatym źródłem witamin A, D, E i K.
Coraz bardziej popularny w naszym kraju staje się również olej z czarnuszki. Skutecznie pomaga on zwalczać infekcje lub łagodniej je przechodzić. Decyduje o tym wysokie stężenie kwasów: linolowego, alfa-linolenowego, oleinowego i rzadko występującego kwasu eikozadienowego. Olej ten, z uwagi na dużą zawartość tymochinonu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dobrze jest go także spożywać w celach profilaktycznych.
Kolejnym pożytecznym tłuszczem roślinnym jest olej konopny. To wartościowe źródło kwasów Omega-6 i Omega- 3 w korzystnej dla zdrowia proporcji 3:1. Ponadto obfituje on w niezbędne aminokwasy, witaminy, minerały oraz inne substancje o właściwościach antyzapalnych, antyoksydacyjnych i regenerujących. Jego działanie proodpornościowe związane jest z dobroczynnym wpływem na florę bakteryjną, którą chroni przed dostępem niekorzystnych bakterii.
Spośród innych naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności warto wspomnieć o colostrum, nazywanym też siarą bydlęcą. To produkt gruczołów mlekowych ssaków, dostępny również w postaci suplementu. Jego skład tworzy blisko 250 substancji bioaktywnych, które skutecznie przyczyniają się do przywrócenia szczelności jelitowej poprzez odtworzenie właściwej mikroflory i zmniejszenie stanów zapalnych.
Na odbudowę mikrobiomu w jelitach duże znaczenie mają ponadto probiotyki. Są one istotne dla zachowania odporności, szczególnie podczas stosowania antybiotyków. Dokonując wyboru probiotyku zwracajmy uwagę na ilość szczepów i liczbę bakterii w nim zawartych.
Chcąc utrzymać prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy należy też włączyć do codziennej diety produkty lub suplementy zawierające odpowiednie dawki witaminy C, której jednym z najlepszych źródeł jest acerola.