Warzywa i owoce są najsmaczniejsze o określonych porach roku. Czerwiec to miesiąc, w którym warto postawić na świeże marchewki, kalafiora, sałatę oraz inne smakowite produkty roślinne. Sezon na takie smakołyki rozpoczyna się właśnie na początku lata i warto wykorzystać go w pełni. Jakie produkty owoce i warzywa warto kupować w czerwcu i jak komponować posiłki z dodatkiem tych składników? Oto kilka sprawdzonych informacji i przepisów!
Lista warzyw i owoców, które warto jeść w czerwcu
W bajkowym czerwcu dieta także może być niezwykła. Po wielu chłodnych miesiącach warto sięgnąć po sezonowe warzywa, m.in.:
- fasolkę szparagową,
- świeże brokuły,
- kalafiora,
- bób,
- młode buraki,
- słodkie truskawki,
- młoda kapusta,
- kalarepę,
- czereśnie.
Przepis na faszerowaną kalarepę z kurczakiem
Faszerowana kalarepka z kurczakiem jak ze zdrowego cateringu to proste, jednak oryginalne danie. Aby je stworzyć, wystarczy przygotować:
- kilka kalarepek,
- po około 70 g mięsa mielonego do każdej sztuki,
- 1/4 cebuli na sztukę,
- 1 paprykę,
- garść startego sera na każdą sztukę,
- ¼ ząbka czosnku na sztukę,
- sól, pieprz, paprykę słodką/ostrą,
- zioła np. tymianek, rozmaryn, bazylia.
Na początek należy obrać kalarepki, wydrążyć i ściąć ich wierzch. Tak przygotowane warzywa gotuje się przez około 20 minut. Mięso mielone podsmaża się z miąższem z kalarepki, cebulą, czosnkiem i papryką przyprawiając wszystko solą, pieprzem oraz słodką/ostrą papryką i ewentualnie ziołami. Wypełnia się warzywa nadzieniem i posypuje serem. Tak przygotowane danie należy zapiekać przez 7-12 minut. Jako ciekawostkę należy dodać, że przed ułożeniem kalarepek w blaszce można umieścić w naczyniu drobno pokrojone ugotowane marchewki, pietruszkę, cebulkę i np. czerwcowe brokuły.
W celu skosztowania smakowitych potraw z dodatkiem świeżych letnich warzyw warto wybrać działający na terenie całej Polski catering dietetyczny Body Chief.
Przepis na roladki z cukinii z pastą z twarogu, suszonych pomidorów i cebulki
Danie śniadaniowe, kolacyjne lub na lunch w formie smakowitych roladek z cukinii przyrządza się łatwo. Pod warunkiem jednak, że smakosz ma na to czas. W praktyce więc należy przygotować:
- 3 mini cukinie,
- twaróg 250 gram. (z laktozą lub bez),
- kilka suszonych pomidorów,
- 1 podsmażona cebula (pokrojona w kostkę),
- sól, pieprz, papryka słodka,
- suszony lub świeży szczypiorek/koper,
- ziarna słonecznika lub sezamu.
Pierwszym etapem jest użycie obieraczki do warzyw i stworzenie przy jej użyciu długich pasków z cukinii. W tym celu “obiera się” cukinię pionowo aż powstaną podłużne i cieniutkie wstążki, które następnie można będzie zwinąć. Warto jest obgotować tak powstałe kawałki warzywa przez około 1-2 minut we wrzącej wodzie z solą. Dla amatorów surowych warzyw zaleca się użycie cukinii bez gotowania.
Następnym krokiem jest stworzenie twarożku z posiekanymi suszonymi pomidorami, pieprzem, solą i podsmażoną cebulą. Tak powstały farsz umieszcza się na rozłożonym pasku cukinii i zawija roladkę, aż powstanie kształt podobny do sushi. Warto posypać przekąskę ziarnami słonecznika lub sezamu. Dla fanów podobnych przekąsek wprost z ręki profesjonalistów zaleca się fit catering.