Makaron bezglutenowy

W ostatnim czasie wiele mówi się o szkodliwości glutenu. Z tego powodu dużo osób zdecydowało się wyłączyć go z diety bądź też planuje to zrobić. Dobrą alternatywą dla tradycyjnego makaronu jest makaron bezglutenowy. Urozmaici on dietę oraz pozwoli na skomponowanie wielu smacznych dań.

Makaron bezglutenowy – dlaczego warto go spróbować?

Makaron bezglutenowy powinien zainteresować szczególnie osoby, u których występuje nietolerancja glutenu. Na czym to polega? Organizm reaguje wytwarzaniem przeciwciał w kontakcie z glutenem, co może zaburzać procesy trawienne, szkodzić zdrowiu oraz utrudniać codzienne funkcjonowanie. Gluten występuje obficie w białkach zbóż, takich jak pszenica czy jęczmień. Dlatego osoba cierpiąca na nietolerancję glutenu, powinna być leczona przez dietę niezawierającą tego składnika. Wybranie makaronu bezglutenowego pomoże zniwelować niepożądane objawy.

Rodzaje makaronów bezglutenowych

Z czego powstaje makaron bezglutenowy? Może być wytwarzany z kukurydzy, skrobi czy ryżu. Coraz częściej można się też spotkać z makaronami wyrabianymi z groszku, soczewicy czy też cieciorki. Makaron z ryżu jest szczególnie godny polecenia osobom gustującym w kuchni azjatyckiej. Każde danie może zostać odwzorowane, zastępując tradycyjny produkt tym bezglutenowym. Tak więc osoba na szczególnej diecie absolutnie niczego nie traci. Na sklepowych półkach można też zobaczyć makaron gryczany. Jego smak jest dość specyficzny – podkreśli smak potrawy oraz doda nowe, nieznane wcześniej akcenty smakowe. Makaron z kukurydzy to równie interesująca opcja. Podczas gotowania, trzeba zachować uwagę oraz przestrzegać zaleceń producenta. Dzięki temu produkt nie poskleja się podczas przyrządzania. Generalną zasadą, jaką powinno się stosować, gotując większość makaronów bezglutenowych, jest stosowanie dużej ilości wody. Makaron powinien móc swobodnie w niej pływać, co sprawi, że nie zbije się w jedną kulkę. Ze względu na to, że bardzo łatwo go rozgotować, lepiej jest postawić na wersję al dente.

Jaki makaron bezglutenowy wybrać?

Dobór makaronu powinien być podyktowany naszymi osobistymi preferencjami, a także typem dań, jakie najczęściej przygotowujemy. Aby cieszyć się odmiennymi smakami, wcale nie trzeba cierpieć na nietolerancję glutenu. Makaron bezglutenowy to świetna propozycja również dla osób mogących spożywać produkty pszeniczne. Może stanowić ciekawą odmianę w kuchni oraz pozytywnie wpłynąć na proces trawienia. Aby dieta była jak najbardziej różnorodna, warto szukać urozmaiceń. W sklepach pojawia się coraz więcej ciekawych propozycji. Istnieją makarony np. z wodorostami oraz quinoa. Takie propozycje to nie tylko nowe walory smakowe. Makarony z różnego rodzaju dodatkami dostarczą naszemu organizmowi różnorodnych składników odżywczych. Dlatego warto próbować różnych produktów i nie przywiązywać się tylko do jednego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here