Jaki młynek do mielenia kawy wybrać

Zależy ci na najwyższej jakości kawy również w domu? Samodzielne zmielenie ziaren to jeden z najprostszych sposobów, aby uzyskać aromatyczny napój i poprawić jego smak. Sprawdź, jaki młynek do kawy wybrać i jak go stosować, aby móc cieszyć się codziennie pyszną kawą. Objaśniamy również, czym różni się wariant żarnowy od ostrzowego i elektryczny od ręcznego.

Zapach świeżo mielonej kawy o poranku? Dla wielu osób nie ma niczego lepszego na dobry początek dnia i wcale nie trzeba wybierać się do kawiarni, by móc tego doświadczyć. Wystarczy zaopatrzyć się w dobry młynek do mielenia kawy, by móc samodzielnie mielić ziarna, a następnie wykorzystać je w ulubiony sposób – czy to w ekspresie ciśnieniowym, french pressie czy dripie.

Jaki młynek do kawy kupić – żarnowy czy ostrzowy?

Jeśli wysoka jakość naparu to dla ciebie priorytet (a podejrzewamy, że tak jest, skoro przymierzasz się do samodzielnego mielenia ziaren), wybór żarnowego młynka będzie strzałem w dziesiątkę. Wielu baristów poleciłoby właśnie ten wariant, ponieważ umożliwia on właściwe rozdrobnienie ziaren w przeciwieństwie do wersji z ostrzami.

Żarno działa jak moździerz, a młynek w trakcie działania po prostu miażdży ziarna. W ten sposób nie tylko wydobywa się z nich cały aromat, ale także drobinkom nadawany jest bardziej regularny kształt. Dzięki temu woda lepiej przepływa przez kawę w trakcie jej zaparzania. To gwarantuje lepszą jakość naparu.

Kawa zaparzona z ziaren zmielonych w młynku ostrzowym często bywa wodnista – i nie jest to wina ekspresu. Źle zmielone ziarna (zbyt drobno lub zbyt grubo) nie pozwalają na właściwe zaparzenie naparu.

Na co zwrócić uwagę przy doborze młynka do kawy?

Co jeszcze jest istotne? Przede wszystkim możliwość ręcznego ustawienia pożądanej grubości zmielenia, jaki umożliwiają młynki do kawy – zwłaszcza jeśli lubisz przygotowywać w domu kawę na różne sposoby. Mniejszy stopień zmielenia jest wymagany w przypadku metod parzenia takich jak french press czy drip. Natomiast do przygotowania kawy w ekspresie czy kawiarce ziarna powinny być zmielone drobno.

Stopień zmielenia wpływa przede wszystkim na smak kawy i sposób uwalniania aromatów. Do różnych rodzajów kawy trzeba również odpowiednio zmielić ziarna – dla przykładu przygotowanie espresso wymaga bardziej dokładnego mielenia – aż cząsteczki będą bardzo drobne.

Jaki młynek do kawy wybrać – elektryczny czy ręczny?

Zarówno wśród modeli elektrycznych, jak i ręcznych znajdziesz wersje żarnowe. Mielenie kawy w młynku ręcznym jest oczywiście bardziej pracochłonne. Wiele osób preferuje jednak tę formę z uwagi na większą kontrolę nad całym procesem, a często również po prostu ze względu na nieodparty urok tradycyjnych rozwiązań. Warto jednak pamiętać, że w młynku ręcznym nie da się zmielić kawy tak drobno ani ustawić tak precyzyjnie grubości mielenia, jak w młynku elektrycznym.

Dlaczego warto samodzielnie mielić kawę?

Przygotowywanie kawy ze świeżo zmielonych ziaren pozwala uzyskać bardziej wyrazisty aromat. Kawa mielona, którą często kupuje się w paczkach, z czasem wietrzeje i traci swoją wielowymiarowość smaku. Dobry żarnowy młynek do mielenia kawy z regulacją stopnia zmielenia pozwoli ci osiągnąć najlepsze efekty przy parzeniu małej czarnej. Jednocześnie możesz przygotować tylko taką ilość, która będzie potrzebna do zaparzenia kawy w danym momencie, dzięki czemu za każdym razem będziesz mógł cieszyć się świeżo zmieloną kawą o pełnym aromacie.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here