Jak wybrać gofrownicę?

0
439

Gofry – uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i rodziców szczególnie latem cieszą się dużym powodzeniem. Nawet wśród osób unikających na co dzień słodyczy znajdziemy wiele takich, które skuszą się na ciepłego gofra, pokrytego bitą śmietaną i owocami. Gofry najczęściej sprzedawane są latem, to oczywiste, ale nie brak ich również na zimowych jarmarkach czy w klasycznych całorocznych kawiarniach i lodziarniach. Czy musimy być niejako skazani na gofry z kawiarni? Nie. Jeśli lubimy gofry, warto rozważyć zakup małej gofrownicy, dzięki której możemy przygotować je w naszej kuchni. Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie oraz czym różni się domowa gofrownica od przemysłowej? Na te pytania odpowiadamy poniżej.

1. Jak wybrać gofrownicę?
2. Funkcje gofrownicy, na które warto zwrócić uwagę
3. Gofrownica profesjonalna a domowa
4. Ile kosztuje gofrownica?

Jak wybrać gofrownicę?

Pomimo że gofrownica jest bardzo prostym urządzeniem i do przyrządzenia gofrów potrzebne jest nam tylko odpowiednio rozrobione ciasto, warto poznać kilka detali, które mogą różnić dostępne w sprzedaży egzemplarze.

Pierwsze nad czym musimy się zastanowić, to jak często pieczemy gofry? Jeśli jest to raz w miesiącu, nie ma większego sensu wydawać pieniędzy na duże i profesjonalne urządzenie. W przypadku, gdy mamy w zwyczaju przygotowywać gofry regularnie jako domowy deser, a zwłaszcza gdy mamy małych domowników przepadających za tego rodzaju smakołykami, przyda nam się gofrownica profesjonalna. W kolejnych punkcie omówimy w skrócie jej zalety wobec najprostszych urządzeń.

Funkcje gofrownicy

Funkcje gofrownicy, na które warto zwrócić uwagę

Jak każde urządzenie, również gofrownica posiada kilka detali, funkcji, które decydują o wygodzie korzystania i ogólnej funkcjonalności. Skupmy się na czterech najważniejszych.

1. Materiał, z którego wykonane są kratki, czyli stanowiska, na które wylewamy płynne ciasto. Dobra gofrownica powinna mieć płytki pokryte powłoką, która zapobieganiu przywieraniu ciasta.

2. Wbudowany termostat. Jest na wyposażeniu nieco droższych modeli i zapewnia komfort korzystania z gofrownicy bez obaw o przypalenie gofrów.

Gofrownica profesjonalna a domowa?

Podstawowe różnice pomiędzy nimi tkwią w ilości gofrów, które może zrobić naraz. Domowe urządzenia posiadają zazwyczaj dwa miejsca, podczas gdy gofrownica profesjonalna ma ich co najmniej cztery.

Druga istotna różnica to kształt gofrów. Gofrownica przemysłowa, która znajduje się na wyposażeniu wielu kawiarni, pozwala uzyskać kwadraty, kółka, gwiazdki, serduszka. Nie trzeba dodawać, że wpływa to pozytywnie na ich sprzedaż szczególnie wśród najmłodszych wielbicieli gofrów. Domowe urządzenia nie są też zazwyczaj przystosowane do bardzo intensywnej eksploatacji.

Ile kosztuje gofrownica

Ile kosztuje gofrownica?

Poznaliśmy już rodzaje i zalety gofrownic. Pora odpowiedzieć na pytanie ile kosztuje domowa gofrownica a ile gofrownica przemysłowa? Dla amatorów gofrów mamy dobre wiadomości. Najprostsze urządzenia domowe to wydatek rzędu 100-150 zł. Droższe modele wyposażone w termostat i dodatkowe opcje to wydatek ok. 250-300 zł. Gofrownica przemysłowa, która świetnie sprawdzi się w kawiarni, cukierni to koszt 1000 zł i więcej w zależności od marki, ilości funkcji i mocy działania. Co istotne, tego typu urządzenia są przystosowane do intensywnej pracy. Jeśli nie planujemy otwierać, chociażby stoiska z goframi w nadmorskiej miejscowości nie jest nam ona niezbędna.

Podsumowując, za sprawą szeroko dostępnych i względnie tanich urządzeń możemy cieszyć się smakiem i zapachem gofrów przez cały rok bez obaw, czy najbliższa kawiarnia jest otwarta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here