W twoim domu jak dotąd gościły głównie kawy mielone i rozpuszczalne? Zdecydowanie czas to zmienić i spróbować samodzielnego mielenia ziaren. W ten sposób możesz odkryć zupełnie inne oblicze aromatycznej kawy i szybko zapomnieć o napojach przygotowywanych z ziaren zmielonych przez producenta. Sprawdź, dlaczego w domu prawdziwego kawosza po prostu nie może zabraknąć kawy ziarnistej.
Niepowtarzalny smak
Wielu fanów kawy przyznaje, że napój przygotowany ze świeżo zmielonych w domu ziaren jest zwyczajnie smaczniejszy. I ma to swoje uzasadnienie. Kawa po zmieleniu dość szybko traci swoje właściwości. Co ciekawe, proces wietrzenia zaczyna się już po kilkunastu minutach od zmielenia ziaren. W przypadku opakowań, które niekiedy spędzają na sklepowych półkach dobre kilka miesięcy i niekoniecznie są przechowywane w dobrych warunkach, czarny napój raczej nie będzie mieć głębokiego, szlachetnego smaku jak kawa ziarnista Arabica.
Wyjątkowy aromat
Szybki proces wietrzenia mielonej kawy wpływa nie tylko na jej smak, ale także na aromat. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem mielenie ziaren każdorazowo tuż przed parzeniem kawy. Wystarczy raz samodzielnie zmielić ziarna w domu, żeby przekonać się, jak intensywny jest zapach świeżo przygotowanego proszku. Po zaparzeniu napoju można ponadto liczyć na to, że dom wypełni się niepowtarzalnym aromatem niczym z ekskluzywnej kawiarni. Warto pamiętać, że już sam zapach kawy działa pobudzająco na umysł człowieka. Ponadto w przypadku ziaren również należy zadbać o odpowiednie przechowywanie.
Kawa na miarę potrzeb
Kawa ziarnista jest ceniona także ze względu na możliwość dostosowania grubości mielenia do własnych preferencji. W przypadku kawy mielonej bądź rozpuszczalnej jest się natomiast skazanym na grubość zastosowaną przez producenta, co oznacza konieczność przyrządzania napoju na ograniczoną liczbę sposobów do momentu skończenia torebki. Postawienie na kawę ziarnistą ze sklepu online marki MK Cafe pozwala natomiast na zaparzenie napoju w różnych urządzeniach i na różne sposoby.
Dłuższa świeżość
Ziarna kawy znacznie dłużej zachowują swoje właściwości niż zmielony proszek. Różnica jest naprawdę spora, dlatego nie zaleca się nawet mielenia ziaren na zapas. W przypadku kawy ziarnistej po otwarciu torebki można liczyć na znacznie dłuższe utrzymanie świeżości produktu przez co najmniej kilkanaście dni. Ponadto warto zwrócić uwagę na datę wypalenia. Najlepszy smak zapewnia bowiem skorzystanie z ziaren kilka dni po wypaleniu. Natomiast po kilku tygodniach od tego procesu smak kawy z ziaren zaczyna powoli tracić na jakości.
Możliwość sprawdzenia jakości ziaren
W przypadku kawy mielonej można jedynie zaufać informacjom producenta dotyczącym jakości ziaren. Jedynie smak może wskazywać na to, czy rzeczywiście zastosowano np. palenie jasne. Z kolei kawa ziarnista pozwala na zobaczenie ziaren przed zmieleniem. W ten sposób można mieć pewność, że napój zostanie przygotowany wyłącznie z najlepszych ziaren o odpowiednim wyglądzie i stopniu wypalenia.