Pojemniki GN w gastronomii

0
158

Dziś możemy kupić pojemniki GN wykonane nie tylko z gładkiej stali nierdzewnej, ale również z poliwęglanu czy tritanu. Różnice między poszczególnymi materiałami mogą okazać się znaczące, dlatego przed ostatecznym wyborem zalecamy porównanie właściwości dostępnych pojemników. 

Wybór odpowiednich sprzętów dla gastronomii, niezależnie od jej wielkości, jest kluczowym czynnikiem, który wpływa na płynność pracy w kuchni. Jak wiadomo, w kuchniach lokali zbiorowego żywienia nie ma mowy o stosowaniu takich pojemników, jakie znajdują zastosowanie w sporej liczbie domów. W prywatnej lodówce zamarynowanego kurczaka możemy trzymać w zwykłym, plastikowym pudełku i niczym go nie przykrywać, jeśli nie przeszkadza nam jego zapach w lodówce. W kuchni restauracji takie rzeczy nie są możliwe i to nie tylko ze względu na walory zapachowe dań, ale przede wszystkim z uwagi na przepisy dotyczące przechowywania żywności. 

GN – Gastro Norm 

GN to oznaczenie standardowych pojemników, jakie wykorzystuje się w gastronomii. Specyfikacja GN pomaga w dopasowaniu wielkości pojemnika do konkretnego urządzenia – czy to lodówki, czy pieca konwekcyjnego, bo ta sama miara jest stosowana przez producentów sprzętów AGD. Wszystkie szczegóły dotyczące rodzajów pojemników na żywność, zakresu ich stosowania oraz ich wymiarów i dopuszczalnych od tych wymiarów odchyleń znajdziemy w normie PN-EN 631-1:1996. 

Tak naprawdę wszystkie pojemniki GN, które znajdziemy w polskich sklepach, obligatoryjnie muszą spełniać normy, jakie wyznaczają unijne i polskie przepisy dotyczące przechowywania jedzenia. Wielkości pojemników są z góry narzucone, więc restauratorom pozostaje jedynie wybór materiału, z którego pojemnik jest wykonany. 

Pojemniki GN z poliwęglanu 

Pojemniki wykonane z poliwęglanu mogą być przezroczyste, ale również barwione, najpopularniejszymi kolorami dla gastronomii są biały i czarny. Poliwęglan wykorzystywany do produkcji pojemników GN jest odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, nie nagrzewa się i nie absorbuje zapachu. Warto jednak przy tym rodzaju materiału zwrócić uwagę na szczegółową specyfikację, bo może się okazać, że sporym ograniczeniem będzie fakt, iż  pojemniki te nie będą nadawać się do użycia w bemarach i piecach konwekcyjno-parowych.

Pojemniki GN ze stali nierdzewnej 

Stal nierdzewna jest tym rodzajem materiału, który doskonale sprawdza się w różnych sytuacjach w kuchniach lokali gastronomicznych. Stal jest łatwa w utrzymaniu w czystości, a stopy stosowane do wykonania naczyń gastronomicznych można stosować w bardzo szerokim zakresie temperatur – od -40 do aż 300 stopni Celsjusza. Stal nadaje się do czyszczenia w zmywarkach przemysłowych, dodatkowo trudno ją zarysować i odkształcić, a przy tym szybko się nagrzewa i dobrze przewodzi ciepło. Pojemniki ze stali nierdzewnej dostępne są w specjalistycznych sklepach zwykle w dwóch wersjach: mamy pojemniki gładkie i perforowane. Stal nierdzewna zdaje się więc mieć zdecydowanie najwięcej walorów spośród materiałów, z których wykonywane są pojemniki GN.

Pojemniki GN porcelanowe

Porcelana na pewno wygląda znacznie szlachetnej niż poliwęglan czy stal nierdzewna, świetnie radzi sobie też z bardzo wysokimi temperaturami (nawet do 600 stopni Celsjusza). Niestety jest dość ciężka i łatwiej niż stal nierdzewną można ją uszkodzić. Można więc śmiało stwierdzić, że porcelanowe pojemniki nadają się głównie do pieca oraz serwowania specyficznych potraw, nie sprawdzą się natomiast przy transporcie żywności. 

Innymi, nieco mniej popularnymi materiałami, z których wykonywane są pojemniki GN, są np. tritan, melamina i stal emaliowana.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here