Prebiotyki są niezbędne dla dobroczynnych bakterii zamieszkujących nasze jelita. Czerpią one z substancji prebiotycznych energię, co pozwala im wydajnie pracować dla dobra naszego zdrowia. Z tego względu ważne jest, by dostarczać organizmowi wystarczającą ilość prebiotyków. Zastanawiasz się, jakie są ich źródła i czy można je suplementować? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj odpowiedzi na te i inne pytania.
Czym są prebiotyki?
Prebiotyki to przede wszystkim węglowodany złożone: polisacharydy i oligosacharydy, w tym fruktooligosacharydy oraz inulina i skrobia oporna. Substancje te nie są trawione w przewodzie pokarmowym (to znaczy, że nie są rozkładane przez sok żołądkowy i enzymy trawienne) i stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii probiotycznych zasiedlających jelita.
Probiotyki pełnią w ludzkim organizmie szereg ważnych funkcji. Do ich najważniejszych zadań należy wspomaganie procesów trawiennych, oczyszczanie jelit i przewodzenie impulsów nerwowych. Obecność bakterii probiotycznych w jelitach ma także wpływ na układ odpornościowy – im sprawniej one pracują, tym nasza odporność jest lepsza i jesteśmy bardziej chronieni przed chorobotwórczymi patogenami. Probiotyk ma też wpływ na nasz nastrój.
Naturalne źródła prebiotyków
Naturalne prebiotyki, niezbędne dla zachowania dobrej kondycji flory bakteryjnej jelit, znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach. Warto włączyć do swojej codziennej diety produkty szczególnie bogate w substancje odżywcze, czyli warzywa, takie jak ziemniaki, cebula, czosnek, cykoria, szparagi, pomidory i por. Z owoców bardzo dobrym źródłem naturalnych prebiotyków są banany. Prebiotyki znajdziemy także w produktach z ziaren zbóż, najlepiej z mąki z grubego przemiału (tak zwanych pełnoziarnistych), takich jak makarony i pieczywo. Warto także włączyć do codziennej diety kasze oraz miód.
Oczywiście zdrowa dieta powinna także zawierać produkty probiotyczne, a więc kefir, jogurt, zsiadłe mleko, kiszone ogórki, jabłka i kiszoną kapustę. W ten sposób dbamy o naszą mikrobiotę i uzupełniamy ją na co dzień.
Jak i kiedy suplementować prebiotyki?
Probiotyki i prebiotyki warto suplementować w sytuacji, gdy naturalna mikrobiota z bakteriami probiotycznymi na czele została osłabiona, na przykład w wyniku antybiotykoterapii czy nasilonej biegunki.
Probiotyk w postaci suplementu diety zawiera starannie wyselekcjonowane bakterie probiotyczne, które kolonizują jelita, uzupełniając i wspierając florę bakteryjną jelit.
Prebiotyk w postaci suplementu diety zazwyczaj jest dodatkiem do probiotyku. Takie połączenie znajdziemy w preparacie o nazwie synbiotyk. Zawiera on obok szczepów bakterii probiotycznych substancje pochodzenia naturalnego stanowiące dla nich pożywkę. Synbiotyk warto przyjmować po antybiotykoterapii i po ustąpieniu objawów zatrucia pokarmowego, kiedy uszkodzeniu uległ mikrobiom, a z uwagi na konieczność zachowania przez jakiś czas diety nie możemy dostarczać naturalnych prebiotyków wraz z pożywieniem. Tak podany prebiotyk będzie wspierał bakterie probiotyczne zawarte w kapsułce i dostarczy im dawkę energii niezbędną do zasiedlenia ścian jelit oraz efektywnej pracy.