Pokrzywa zwyczajna (Urtica Dioica) jest dobrze znaną rośliną, którą można spotkać w lasach i na polanach, a także w zaroślach. Pokrzywa zwyczajna ma wyjątkowe właściwości. Jest bogata w witaminy C, K2 i B oraz minerały, takie jak magnez, żelazo i wapń. W jaki sposób pokrzywa zwyczajna może Ci pomóc? To niesamowite!
Jak wygląda pokrzywa zwyczajna i gdzie można ją znaleźć?
Pokrzywa zwyczajna jest bardzo popularną rośliną w Polsce. Może rosnąć dziko i często uważana jest za chwast. Jej właściwości były znane przez medyków już od czasów starożytnych. Wykorzystywano ją nawet do ochrony przed złymi czarami! Jak rozpoznać pokrzywę Pokrzywa to niska krzewinka, która może dorastać do kilkudziesięciu lub kilku centymetrów wysokości. Łodygi i liście pokryte są włoskami, które zawierają drażniące substancje chemiczne (stąd „oparzenia”) po kontakcie z pokrzywą. Liście pokrzywy są zazwyczaj dość szerokie i poszarpane.
Typowe właściwości pokrzywy
Surowcami leczniczymi pokrzywy są jej korzenie, liście i ziele. Pokrzywa zwyczajna jest środkiem moczopędnym, przeczyszczającym i z tego jest najbardziej znana. Znana jest również jako środek napotny, co oznacza, że wzmaga diurezę. Jest to lek roślinny, który zwiększa diurezę. Jest to roślina-lek, który zwiększa diurezę, a także uzupełnia jony żelaza dla osób z niedoborem żelaza. Może być stosowany zewnętrznie w celu wzmocnienia włosów i zapobiegania łupieżowi. To tylko kilka powodów, dla których pokrzywa jest popularnym produktem ziołowym w kosmetyce, szczególnie w przypadku preparatów pokrzywowych na włosy i skórę głowy. Znana jest również z tego, że zmniejsza stany zapalne w jamie ustnej oraz łagodzi bóle stawów i mięśni. Można również przygotować sok z pokrzywy z dodatkiem miodu. Stosuje się go w leczeniu przeziębień, grypy i wzmacnianiu odporności. W swoim działaniu pokrzywa jest często porównywana do czarnego bzu – sprawdź właściwości i korzyści płynące z czarnego bzu.
Jej właściwości są ściśle związane z zawartością składników roślinnych. Jest ona również pełna substancji biologicznie czynnych – bogate w nie są zarówno jej korzenie, jak i sok, liść czy ziele. Poniżej przedstawiamy najważniejsze składniki wchodzące w skład pokrzywy:
Kwasy organiczne, takie jak m.in. masłowy, kofeinowy i kumarowy, mrówkowy i bursztynowy,
- Acetofenon
- Acetylocholina,
- Alkaloidy,
- Aglutynina
- Chlorofil
- Cholina
- Folacyna,
- Hustamina,
- Flawonoidy,
- Lektyny
- Lignany
- Serotonina
- Sterole
- Terpeny
- Antocyjany i polifenole
- Cukry
- Witaminy, w tym C, K, B,
- Minerały, np. wapń, żelazo, magnez, krzem.
Pokrzywa zwyczajna – właściwości lecznicze
Działanie pokrzywy zwyczajnej można sprowadzić do jej najważniejszych punktów, którymi są:
- odtruwanie organizmu, co wspomaga detoksykację i pobudza nerki i wątrobę do wydajniejszej pracy.
- Posiada silne właściwości moczopędne, dlatego może być stosowana w leczeniu obrzęków i kamicy nerkowej.
- Stymuluje procesy przemiany materii
- Jako źródło żelaza i krzemu, witaminy C, wzmacnia odporność.
- Mężczyźni z łagodnym przerostem gruczołu krokowego odczuwają ulgę.
Pokrzywa zwyczajna – zastosowanie
Poniżej przedstawiamy najważniejsze wskazówki dotyczące stosowania pokrzywy zwyczajnej:
- Utrata wagi,
- Rany
- Wrzody
- Infekcje bakteryjne
- Żołądek
- Jelita,
- Niedokrwistość,
- Prostata
- Nerki
- Wątroba
- Metabolizm.
Przeciwwskazania do stosowania pokrzywy zwyczajnej
Pokrzywa zwyczajna może również zwiększyć indeks hipoglikemiczny, jeśli jest przyjmowana z innymi lekami przeciwcukrzycowymi. Należy unikać spożywania pokrzywy częściej niż 2 do 3 razy dziennie. Może to spowodować utratę minerałów przez organizm. Powinieneś unikać stosowania pokrzywy, jeśli masz jakiekolwiek obawy dotyczące krwawienia, raka lub chorób układu rozrodczego.
Produkty z pokrzywy należy stosować zgodnie z instrukcjami producenta i zaleceniami lekarza. Nie należy ich używać po upływie terminu ważności. Przechowuj je w miejscu niedostępnym dla dzieci w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zwracaj uwagę na daty ważności na opakowaniu, gdy go używasz.
Pokrzywa zwyczajna – skutki uboczne
Napary/instrukcje i inne formy pokrzywy mogą powodować niedobory witamin i minerałów. Dieta bogata w żelazo może powodować nadmiar żelaza. Hipoglikemia (zbyt mała ilość glukozy we krwi) może być skutkiem nadmiernego stosowania pokrzywy