pojemniki do mikrofali

Wiele osób uważa, że kuchenka mikrofala służy jedynie do podgrzewania potraw i robienia popcornu na wieczorny seans filmowy przed telewizorem. Jednak to praktyczne kuchenne urządzenie może służyć do przygotowywania potraw od A do Z. Jak gotować w mikrofalówce?

Mikrofalówki – czy są szkodliwe?

Na temat kuchenek mikrofalowych krąży wiele mitów, według których jedzenie w nich przygotowywane traci wszystkie wartości odżywcze, a mikrofale są szkodliwe dla zdrowia. Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki wody zawarte w potrawach, jednak energia wytwarzana przez nie jest zbyt mała, by w jakikolwiek sposób zmieniać chemiczną strukturę jedzenia i wytwarzać toksyczne substancje uboczne. Dlatego posiłki przyrządzane w kuchenkach mikrofalowych są całkowicie bezpieczne, a nawet zachowują więcej witamin i minerałów, niż te gotowane w tradycyjny sposób.

Przeciwnicy mikrofalówek często straszą szkodliwym promieniowaniem, które wydostaje się na zewnątrz podczas pracy kuchenki. Jednak zarówno komora kuchenki, jak i drzwiczki posiadają dodatkowe zabezpieczania, które całkowicie wystarczą, by gotowanie w mikrofali było bezpieczne dla otoczenia.

Jak gotować w kuchence mikrofalowej?

Przygotowując potrawy w kuchence mikrofalowej, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim warto zainwestować w specjalistyczne pojemniki do mikrofali. Na Maleomi.pl znaleźć można wszelkiego rodzaju pojemniki do gotowania np. ryżu lub przyrządzania całych potraw na parze. Obawiasz się, że kolejne akcesoria kuchenne wprowadzą w Twojej kuchni bałagan? Wiele przydatnych podpowiedzi znajdziesz w artykule pt.: „Jak zapanować nad kuchennym blatem? Sprawdź jakie kuchenne akcesoria uporządkują Twoją przestrzeń roboczą w kuchni”.

Podgrzewając potrawy w mikrofalówce, zawsze należy je przykrywać. Dzięki temu nie stracą wody i wartości odżywczych. Kolejna zasada to równomierne rozmieszczenie produktów w pojemniku lub na talerzu, dzięki czemu zostaną one podgrzane równomiernie.

W Internecie znaleźć można wiele ciekawych przepisów na dania z kuchenki mikrofalowej – np. na risotto lub suflet czekoladowy w kubeczku, które są równie smaczne, jak te przygotowane w tradycyjny sposób, jednak czas ich gotowania jest zdecydowanie krótszy.

Życzymy smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here