Decydując się na prowadzenie lokalu gastronomicznego, należy przygotować się na wiele inwestycji. Przygotuj listę wydatków i zaplanuj wyposażenie krok po kroku. Mimo że każda restauracja powinna być inaczej wyposażona, jest kilka praktycznych urządzeń, których zakup warto rozważyć, gdyż poprawią one ogólną funkcjonalność lokalu.
Wyposażenie restauracji – o czym warto pamiętać?
Robot kuchenny do profesjonalnego zastosowania
Solidnie wykonany, wydajny robot kuchenny to duża pomoc w codziennej pracy każdej restauracji. Dzięki niemu przygotowywanie różnych produktów czy dań staje się łatwiejsza, a także jest dużo szybsze. Efektywniej poszatkuje, rozdrobni, przygotuje ciasto czy zmiksuje wybrane składniki. Wybór sprzętów jest niezwykle szeroki – można znaleźć sprzęt gastronomiczny o wielu możliwościach albo zdecydować się na podstawowy model. Roboty kuchenne wykonują zadania dużo szybciej i dokładniej, są wielofunkcyjne i wszechstronne.
Lampa owadobójcza
Bardzo przydatnym urządzeniem, o którym jednak często nie pamiętamy, są między innymi lampy owadobójcze. To skuteczna metoda na pozbycie się irytujących i uciążliwych owadów, które zakłócają spokój gości. Sprawdzą się jako bezpieczna alternatywa dla środków owadobójczych. Do wyboru są różne modele – można znaleźć odpowiedni do potrzeb i wielkości danego lokalu. Lampa owadobójcza za pomocą emitowanego światła UV zwabia owady, a następnie je zabija.
Lampy grzewcze
Wyposażenie restauracji obejmuje najrozmaitsze urządzenia – również lampy grzewcze. Zapewniają one wydajną emisję fal ciepła i sprawdzą się w chłodniejsze dni, pozwolą też przyjemnie spędzić czas wieczorem w restauracyjnym ogrodzie. Będą znacznie bardziej efektowne i komfortowe niż koce.
Pozwolą zatem na wykorzystanie przestrzeni ogródka poza sezonem, co oznacza znacznie więcej gości nawet mimo pogorszenia się pogody. Poza tym lampy grzewcze zadbają też o nastrój – dodadzą klimatu i nuty romantyzmu. Są polecane do restauracji, domów weselnych czy firm cateringowych.
Jaki jeszcze sprzęt gastronomiczny będzie przydatny?
Praktycznych urządzeń, które mogą przydać się w restauracji jest znacznie więcej – może to być również wilk do mielenia mięsa, blender, pakowarki, obieraczki do warzyw, szatkownice, bemary, kociołki itd. Na rynku są sprzęty o różnych możliwościach i szerokim zastosowaniu, a także o sprecyzowanym celu. Najpierw trzeba zatem określić charakter lokalu, a następnie zacząć kompletować wyposażenie restauracji, baru, kawiarni, cukierni czy stołówki albo sklepu.