Home O nas Kontakt Prawo Linki Galeria Publicystyka Historia Pobierz Rss KOMITET WYBORCZY PARTIA ZIELONI 2017/10/24

Home « Publicystyka i Media « Stanowiska - RSS

Rada Krajowa Partii Zieloni (d. Zieloni 2004) podjęła decyzję o wystawieniu własnych list do Parlamentu Europejskiego w 2014 roku. Oznacza to, że ugrupowanie Adama Ostolskiego i Agnieszki Grzybek, odrzuciło możliwość wspólnego startu z Europą Plus i Sojuszem Lewicy Demokratycznej, decydując się na utworzenie osobnego komitetu. Zieloni zaprosili do współpracy wszystkie osoby i środowiska, którym bliska jest ich wizja Europy.

Piotr Wielgus, członek Zielonych 2004, szef Pracowni Zrównoważonego Rozwoju nominowany do tytułu Torunianin Roku! Zagłosuj! Jego fundacja zorganizowała kilkanaście głośnych debat na temat Torunia. Zaproszeni przez nią specjaliści - naukowcy, urzędnicy, społecznicy, artyści i dziennikarze - wypowiadali się m.in. o kulturze, naszych szansach w walce o tytuł ESK, o roli pozarządówek w życiu miasta, a także przyszłości Bydgoskiego Przedmieścia. W dyskusje angażowali się mieszkańcy i chętnie komentowały je media. PZR przygotowuje popularne edukacyjne "Pikniki na trawie", prowadzi też portal Ekologiczny Toruń, który promuje postawy proekologiczne wśród mieszkańców.

Zieloni 2004 popierają organizacje ekologiczne sprzeciwiające się politycznemu nepotyzmowi

Z inicjatywy Zielonych 26 marca odbyła się konferencja prasowa Porozumienia dla Przyszłości w Sejmie, w której udział wzięli przewodniczący Zielonych - Dariusz Szwed i Agnieszka Grzybek. Na spotkaniu zaprezentowano wspólne stanowisko ugrupowań wchodzących w skład PdP na temat GMO.

Stanowisko opolskiego koła Zielonych2004 w sprawie zanieczyszczenia powietrza w województwie opolskim Jesteśmy głęboko zaniepokojeni jakością powietrza w miejscowościach województwa opolskiego. W grudniu 2012 oraz styczniu 2013 roku stacje monitoringu Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska wykazywały zły stan atmosfery w Opolu, Oleśnie, Zdzieszowicach i Kędzierzynie-Koźlu, spowodowany przekroczeniami norm zawartości pyłu zawieszonego PM10 oraz innych parametrów ( np. toluenu i benzenu).

TAK dla Europejskiej Konstytucji - stanowisko Greens/EFA

Warto rozmawiać o Pospieszalskim

Yes to the European Constitution

Zieloni 2004 za obywatelskim projektem ustawy o funduszu alimentacyjnym

Wstrząśnięci krwawym konfliktem w Strefie Gazy wzywamy do pokoju. Uznajemy, że linia podziału nie przebiega między Izraelczykami a Palestyńczykami, lecz między tymi, którzy po obu stronach dążą do pokoju a tymi, którzy po obu stronach to uniemożliwiają. Zdecydowanie popieramy wszystkie organizacje obywatelskie, ruchy społeczne i środowiska zarówno palestyńskie, jak i izraelskie, które przyczyniają się do pokojowego rozwiązania konfliktu. Zdecydowanie potępiamy środowiska i organizacje zarówno palestyńskie, jak i izraelskie, które dążą do eskalacji wojny i przeciwstawiają się pokojowym rozwiązaniom.

Zieloni 2004 zaapelowali do Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego o niepodpisywanie przyjętej przez parlament ustawy o nasiennictwie, która otwiera Polskę na uprawy GMO. Uprawy zmodyfikowane genetycznie stanowią zagrożenie dla rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego, bioróżnorodności oraz jakości i bezpieczeństwa żywności.

Na dzisiejszej konferencji prasowej przewodniczący Zielonych 2004 Agnieszka Grzybek i Dariusz Szwed podsumowali konferencję klimatyczną w Poznaniu i szczyt UE w Brukseli. Zdaniem Zielonych, odchodząc od pierwotnej propozycji pakietu klimatyczno-energetycznego i wprowadzając okres przejściowy we wprowadzeniu zasady pełnego handlu emisjami dwutlenku węgla, rządy Unii Europejskiej wysłały niepokojący sygnał społeczności międzynarodowej obradującej w Poznaniu, że działania zapobiegające zmianom klimatycznym można odłożyć w czasie. Brukselski szczyt pokazał, że Unia Europejska jest gotowa na zieloność, o ile interesy wielkiego biznesu nie zostaną naruszone, a zasadę „zanieczyszczający płaci” zamieniono na „zanieczyszczający zyskuje”.