Home O nas Kontakt Prawo Linki Galeria Publicystyka Historia Pobierz Rss KOMITET WYBORCZY PARTIA ZIELONI 2017/12/16

Home « Dokumenty « Oświadczenia przewodniczącej i przewodniczącego partii - RSS
Agnieszka Grzybek i Adam Ostolski, przewodniczący Partii Zieloni, odnieśli się w liście otwartym do Jarosława Kaczyńskiego do głównych tez programowych przedstawionych na ostatnim kongresie Prawa i Sprawiedliwości.

Brak rzetelnego nadzoru ze strony państwa, lekceważenie przepisów o ochronie środowiska, ignorowanie ryzyka korupcji, przymykanie oczu na nieprzestrzeganie przez firmy wydobywcze warunków koncesji, nonszalancki stosunek do próbek geologicznych – to tylko niektóre z wniosków z kontroli NIK nad poszukiwaniem, wydobywaniem i zagospodarowaniem gazu ze złóż łupkowych. Zdaniem Partii Zieloni obarczenie ministerstwa środowiska odpowiedzialnością za poszukiwanie i wydobycie gazu łupkowego prowadzi do konflikt interesów – ministerstwo jest rozliczane nie z ochrony środowiska, ale z doprowadzenia do jak najszybszego wydobycia gazu łupkowego, nawet kosztem środowiska.

Sobotnie zgromadzenia Prawa i Sprawiedliwości oraz Platformy Obywatelskiej pokazują jedno – żadna z tych partii nie traktuje poważnie ochrony środowiska jako szansy na rozwój polskiej gospodarki. Zamiast prześcigać się na ilość energii generowanej ze źródeł odnawialnych wolą licytować się, która z nich jest bardziej przeciwna ambitnej polityce energetyczno-klimatycznej Unii Europejskiej.

Platforma Obywatelska, szukając pomysłu na spadające sondaże, rozważa „powrót do korzeni” i zniesienie finansowania partii politycznych z budżetu. Zieloni uważają, że prawo powinno zmuszać partie do wydawania publicznych pieniędzy na badania i na analizy zamiast na drogie wina.

W miniony weekend odbyły się dwa wydarzenia ważne dla lewicy i ruchów społecznych w Polsce: Kongres Kobiet i Parada Równości. W obu wzięli udział przedstawiciele i przedstawicielki Partii Zieloni: przewodnicząca partii Agnieszka Grzybek przemawiała na Kongresie Kobiet, przewodniczący partii Adam Ostolski - na Paradzie Równości.

Proszę przyjąć wyrazy naszej solidarności i poparcia dla Waszego protestu. Od 2 lat kibicujemy Waszej walce przeciwko poszukiwaniom gazu łupkowego bardzo ryzykowną technologią szczelinowania hydraulicznego. Broniąc Waszej wsi, walczycie jednocześnie o prawo do czystego środowiska, do zachowania sposobu życia opartego na rolnictwie, a także o demokratyczne standardy i przejrzyste prawo – czyli o kwestie ważne dla wszystkich Polaków i Polek - napisali przewodniczący Partii Zieloni Agnieszka Grzybek i Adam Ostolski do mieszkańców Żurawlowa. Swój list w z wyrazami poparcia przysłał również zielony eurodeputowany José Bové.

W czasie, gdy Europa poszukuje rozwiązań kryzysu na miarę XXI wieku – proponując rozwiązania pozwalające godzić elastyczność zatrudnienia z bezpieczeństwem socjalnym, skracając czas pracy, aby można się było nią dzielić, zwiększając wydajność pracy i inwestując w innowacyjność – Platforma Obywatelska przedstawia pomysły rodem z XIX-wieku. Chce wydłużyć czas pracy i zlikwidować nadgodziny.

Przewodniczący Partii Zieloni Agnieszka Grzybek i Adam Ostolski odpowiedzieli Hannie Gronkiewicz-Waltz, prezydent Warszawy i wiceprzewodniczącej Platformy Obywatelskiej, i Marcinowi Korolcowi, ministrowi środowiska, którzy po latach dostrzegli wreszcie zjawisko zmian klimatycznych. Zamiast biernego czekania, aż skutki zmian klimatycznych będą coraz dotkliwsze dla budżetu państwa, radzą działać już teraz i proponują zielone rozwiązania.

Partia Zieloni zwróciła się z wnioskiem do Rzecznika Praw Obywatelskich, prof. Ireny Lipowicz, o zbadanie, czy policja i prokuratura dołożyły wszelkich starań, aby wyjaśnić sprawę zabójstwa Jolanty Brzeskiej, znanej działaczki społecznej. Zdaniem Zielonych sprawę przedwcześnie umorzono. "Pozostawienie sprawy zabójstwa Jolanty Brzeskiej bez wyjaśnienia na wiele sposobów wystawia na szwank podstawowe zaufanie obywateli i obywatelek do państwa. Dlatego też apelujemy do Pani Rzecznik o zainteresowanie się powyższą sprawą i jeżeli będzie to możliwe – o wszczęcie postępowania wyjaśniającego" - napisali w liście do Rzecznika Praw Obywatelskich przewodniczący partii Agnieszka Grzybek i Adam Ostolski.

Z Agnieszką Grzybek rozmawia Paweł Sulik (Radio Tok FM).

Zieloni z zadowoleniem przyjęli dzisiejszą decyzję Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów o zakazie forsowanej przez premiera Donalda Tuska konsolidacji przedsiębiorstw energetycznych: Polskiej Grupy Energetycznej i Energi. Jak czytamy w decyzji Pani Prezes UOKiK Małgorzaty Krasnodębskiej-Tomkiel „przejęcie przez Polską Grupę Energetyczną gdańskiej spółki Energa doprowadzi do ograniczenia konkurencji. Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydała decyzję zakazującą tej transakcji”.

Greens welcomed the decision of Office of Competition and Consumer Protection on prohibition of consolidation of two energy companies: Polish Energy Group (Polska Grupa Energetyczna) and Energa, which was forced by Prime Minister Donald Tusk.

W związku z doniesieniami prasowymi dotyczącymi skażenia Jury Krakowsko-Częstochowskiej 100 tonami odpadów niebezpiecznych oraz skandalicznych warunków zagrażających zdrowiu pracowników, w jakich dokonywano ich „utylizacji”, Zieloni 2004 przypominają o konieczności stworzenia w Polsce "policji ekologicznej" oraz wskazują na konieczność pilnego wdrożenia dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/99/WE z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie ochrony środowiska poprzez prawo karne, co wymaga m.in. nowelizacji przepisów kodeksu karnego i ustawy o ochronie przyrody.

Dziś w Sejmie odbywa się debata nad votum zaufania dla ministra infrastruktury Cezarego Grabarczyka. Złe zarządzanie w Poczcie Polskiej, zły nadzór nad GDDKiA, chaos w planowaniu przestrzennym oraz zła polityka mieszkaniowa to tylko niektóre zarzuty opozycji wobec ministra rządu Donalda Tuska. W stanowisku skupiamy się na polityce transportowej, której brak wywołał w ostatnich tygodniach chaos w kraju oraz słuszne oburzenie wśród podróżnych.

- 30 organizacji pozarządowych na Białorusi, w tym białoruska partia Zieloni (Biełaruskaja Partyja "Zialonye"), wystosowało wspólne oświadczenie krytykujące rozpędzenie przez milicję demonstracji opozycji po wyborach prezydenckich. Prawo do pokojowych demonstracji jest jednym z podstawowych praw człowieka. Reżim Łukaszenki eskaluje użycie przemocy wobec społeczeństwa i organizacji pozarządowych ponieważ czuje, że społeczeństwo w coraz większym stopniu uświadamia sobie wartość wolności i demokracji oraz swoich politycznych praw.
Strona 1 z 3 1 2 3 >