Home O nas Kontakt Prawo Linki Galeria Publicystyka Historia Pobierz Rss KOMITET WYBORCZY PARTIA ZIELONI 2017/10/24

Home « Publicystyka i Media « Oświadczenia - RSS
Małgorzata Tkacz-JanikPan Adam Matusiewicz Marszałek Województwa Śląskiego - zwracam się do Pana w następującej sprawie: Szyb Wilson, nieczynny od 14 lat, to część należącej do KHW kopalni Wieczorek w katowickim Nikiszowcu. Od 2001 r. działa tam Galeria Szyb Wilson o powierzchni ponad 2 tys. mkw. W pierwszych dniach kwietnia br. Katowicki Holding Węglowy wypowiedział Galerii wieloletnią umowę dzierżawy. Galeria ma się wyprowadzić do końca miesiąca. Dzierżawcy zwrócili się o pomoc w uratowaniu Galerii do Prezydenta Katowic Piotra Uszoka.

- 30 organizacji pozarządowych na Białorusi, w tym białoruska partia Zieloni (Biełaruskaja Partyja "Zialonye"), wystosowało wspólne oświadczenie krytykujące rozpędzenie przez milicję demonstracji opozycji po wyborach prezydenckich. Prawo do pokojowych demonstracji jest jednym z podstawowych praw człowieka. Reżim Łukaszenki eskaluje użycie przemocy wobec społeczeństwa i organizacji pozarządowych ponieważ czuje, że społeczeństwo w coraz większym stopniu uświadamia sobie wartość wolności i demokracji oraz swoich politycznych praw.

During yesterday’s picket "Radziszewska has to go" organised by Women's Party, Dariusz Szwed and Małgorzata Tkacz-Janik - the chairpersons of Greens 2004 commented on the postulate to dismiss Minister Radziszewska, Plenipotentiary for Equal Treatment in the cabinet of Donald Tusk.

Brak wdrażania konstytucyjnej zasady zrównoważonego rozwoju powoduje, że w Polsce nadal dominuje technokratyczne podejście do powodzi: betonowanie rzek i budowanie coraz większych tam i wałów przeciwpowodziowych. Tworzymy kolejne groźne iluzje bezpieczeństwa. Nie można się w tej sytuacji dziwić, że każda powódź nas dramatycznie zaskakuje: technokratyczne podejście do powodzi jest najdroższym i co ważniejsze ostatecznie także nieskutecznym sposobem ograniczania ryzyka powodzi oraz zmniejszania ich skutków społecznych, ekonomicznych i ekologicznych. Zieloni od lat wskazują na potrzebę zintegrowanego podejścia do kwestii zmieniającego się klimatu, w tym gospodarki wodami.

Przewodniczący Zielonych Agnieszka Grzybek i Dariusz Szwed zwrócili się z okazji rozpoczynającego się dziś szczytu UE z apelem do premiera Donalda Tuska o nieblokowanie zielonej modernizacji. Ich zdaniem zielona modernizacja, obejmująca działania na rzecz podniesienia efektywności energetycznej i tworzenie warunków dla rozwoju odnawialnych źródeł energii, przyniesie nowe, zielone miejsca pracy w obu sektorach. Rozwój nowoczesnych technologii pozwoli zbudować innowacyjną i konkurencyjną gospodarkę opartą na wiedzy, a w efekcie przyniesie trwały wzrost gospodarczy, zgodny z konstytucyjną zasadą zrównoważonego rozwoju.

W związku z niepokojem, który wzbudza w nas program prowadzony przez Jana Pospieszalskiego „Warto rozmawiać” emitowany w II Programie TVP,wzywamy do odmowy występowania, zarówno w roli gości, jak i publiczności.